HTML

17 nap Amerikában

New York, Washington, Niagara, Virginia, Annandale

Friss topikok

Linkblog

Az ajándék, előkészületek, útiterv

2011.06.02. 17:27 Latya

Az ajándék

Az úgy volt, hogy a szülinapomra kaptam egy tortát.

 

 

 

 

 


 

 

......meg egy zászlót,hogy tűzzem ki a megfelelő helyre, mert a Tesóm megvendégel minket 2 repjegyre, hogy ugyan már látogassuk meg Őt a nagy Amerikában.

Egy ösztöndíjat nyert el, aminek keretén belül egy tanévet a Virginia állam-béli Annandale középiskolában tölt el, mint angol irodalmat okító tanerő.

Volt nagy örömködés, ugyanakkor némi lelkiismeret-furdalás is az ajándék pénzbeli értékének nagysága miatt. Bizonyos más költségek részbeni átvállalása után aztán végül elfogadtuk a meghívást.

Előkészületek:

Az eddigi szokásainkkal ellentétben nem az olcsó repjegy árához igazítottuk az utazást, hanem Ákos (gyerek#3) középiskolai felvételije, az ahhoz kapcsolódó határidők, a kirándulásokra alkalmasabb  tavaszi évszak, Anyukám korábban lefoglalt kinti tartózkodása (szintén meghívott), a nővérem tanterve, és nem utolsósorban a repülőjegyárak szerepeltek a sokváltozós "mikor és hogyan utazzunk" függvényben.

Az utat úgy terveztük, hogy a kint tartózkodásunk alatt legalább 2 hétvégén a Nővéremmel együtt el tudjunk menni valahová világot látni. A hétköznapokra a közeli Washington felfedezését terveztük az egyik hétre, a másikra meg vagy 1-1 napos csillagtúrákat, vagy egy néhány napos kirándulást képzeltünk. Ja, és hát New Yorkot - ami kb. 400 km-re van Annandale-től - én mindenképpen szerettem volna megnézni.


Nagyobb térképre váltás

 

Az útiterv:

 

  • Indulás: Március 19. szombat: hétvége  New York-ban
  • Hétfőn irány Annandale. Hétközben Washington DC, hétvégén kirándulás valahová a Tesómmal
  • A második héten kirándulások, majd hétvégén közös kirándulás a Nővéremmel.
  • Április 4., hétfő: Utazás haza Washingtonból.

 

Belépés az USA-ba, vízummentesség, vámáru-nyilatkozat

 

 

Ha csak simán turistáskodni megy az ember, bordó útlevele van, és nem marad kint 90 napnál többet, akkor nem kell vízum, hanem egy regisztrációs lapot kell online kitöltenie, 14$-nak megfelelő díjat bankkártyával megfizetni és kész.

 

A vízummentességi szabályokról az USA Nagykövetségének honlapján tájékozódhatunk.

A vízummentes regisztrációt az ESTA honlapján tehetjük meg.

A regisztráció során "megkérdezik", hogy hol lesz a szállásod, hová, milyen járattal, meg mikor érkezel, de nem kötelező kitölteni az adatokat. Én sem adtam meg  semmi ilyesmi konkrétumot és másodpercek alatt simán megjött az engedély. Mielőtt a repjegyet megvettem volna, "lekádereztettem" magam, és miután minden OK volt, elkezdtem nézegetni a repülőjegyeket.

A repülőgépen, vagy akár már az utasfelvételnél  osztogatnak Vámáru-nyilatkozatot (Customs Declaration Form), azt ki kell tölteni - gyakorlatilag csak a személyes adatokat -, és a belépéskor leadni.

 

A bordó útlevél elvileg azért kell, mert az abban lévő "chip" alkalmas az útlevélben szereplő adatok, a fénykép és ha van, akkor az ujjlenyomat tárolására, illetve ezek kiolvasására is. Az ellenőrzési ponton, ha összehasonlítják a kiolvasott meg az útlevél lapjain álló adatokat, akkor kiderül, hogy csak ügyes hamisítvány-e a dokumentum, vagy a nyomtatott adatok megegyeznek  a tárolt formával. Az USA-ba belépéskor mindenkitől vesznek ujjlenyomatot egy érintőképernyős kis kütyüvel, nyilván azt is összehasonlítják az itthon az útlevélkészítéskor levett adatokkal.
Nekem ugyan bordó, azaz már chippel ellátott útlevelem volt, de 2008-ban, amikor az orosz utamhoz csináltattam, még  nem rögzítették az ujjlenyomatokat. Ez nem jelent gondot, hivatalosan is elfogadják az ilyen útleveleket az ESTA-hoz.

Akinek még kék, érvényes útlevele van, annak a beépített chip hiányában vízum kell. Ha ilyenünk van és csak turistáskodni akarunk,  max. 90 napig, akkor egyszerűbb és olcsóbb új útlevelet csináltatni, mint csak ezért vízumot kérni.

 

 

 

Repülőjegy:

A téli menetrend alatt nem volt Budapestről induló közvetlen járat, így mindenképpen át kellett szállnunk valahol. Mivel az útitervünk New York-kal kezdődött, így kézenfekvőnek tűnt, hogy oda, és onnan vissza repülnénk. Ráadásul egyértelműen  Budapest-New York-Budapest jegy a legolcsóbb, de  paráztam attól, hogy  a visszaindulás napján még 400 km-t meg kellene tenni Annandale-ből. Ha netán valami váratlan történne  és lekésnénk a repülőt, akkor kettőnknek jó néhány százezer forintba kerülne egy másik repjegy. Ha meg rugalmas kondíciókkal vennénk a jegyet (azaz nyugodtan variálhatnánk az indulást), akkor  meg 1-2 százezerrel lenne több..... Így aztán a washingtoni visszaindulást választottuk: A Washington Dulles légikikötő csak 20 km-re van Annandale-től, este 6-ig gyalog is kiértünk volna.

Amíg  nem döntöttünk a washingtoni visszaindulás mellett, nagyon csábítónak hatott az Aerosvit jegy ára Budapest-Kiev-New York, és vissza 104.000-ért, de  részben a New York-i visszaút, részben az attól való félelem, hogy az ukrán utasokat nagyon lenézően kezelnék New York-ban,  nem mertünk belevágni.

Nézegettük a LOT, CSA, Tarom, Alitalia, British Airways, Austrian, Lutfhansa árait és akkor a legkedvezőbbnek az Airfrance-KLM páros bizonyult: 2010 decemberében a KLM honlapján Budapest-New York-Budapest jegy 119.000 Ft, míg az általunk választott  Budapest-New York, Washington-Budapest jegy 136.000 Ft volt. A Washingtonból visszaút  így 34 ezerrel került többe kettőnknek, de  ha figyelembe vesszük a biztonságot, meg azt, hogy New York-ba még valamivel el is kellene jutni (~ 400 km!), akkor megérte.

Az Austrian-t is sűrűn nézegettük. A KLM-hez képest drágább volt, viszont Anyukámnak náluk vettük a jegyet. Van egy óriási előnyük: Washington-ba meg New York-ba közvetlen gép indul Bécsből. A "sógorék" reptere nagyon könnyen megközelíthető busszal, vagy mások számára a nyugati országrészről kocsival még  közelebb is lehet, mint Budapest.  

Mivel utunkat megelőzően Anyukám is kiment a Nővéremhez,  az Ő számára az Austrian volt a legkényelmesebb megoldás: kiutaztunk busszal, megszálltunk a reptéri hotelben, reggel átsétáltunk a szállodából a repülőtérre és "feltettem" a gépre, Washington-ban meg délután "levette" a Nővérem. 

Ha Budapestről átszállással ment volna, akkor azért olcsóbban úsztuk volna meg (Budapestről kevesebbe került volna a jegy, nem kell  Bécsig kijutni és ott szállást foglalni), de ha pl. mondjuk egy londoni, vagy amsterdami átszállásnál valami gond akadt volna, akkor a 76 évével, meg a 0 nyelvtudásával lett volna izgalom. Így meg kerekes szék  szolgáltatást kértünk: az idős vagy nehezen mozgó utast a check in pultnál beültetik egy kerekesszékbe, és minden procedurán átkísérve, elsőként tolják fel a fedélzetre, az érkezés helyén pedig az utast váró kísérőhöz kitolják. Igaz, ezt kérhettük volna az átszállásos megoldás mellé is, de ha mondjuk Amsterdamból valamiért csak másnap ment volna a gép, akkor a kerekesszékes ember nem kísérte volna el a szállodáig, nem tudta volna neki elmondani, hogy valami gond van a járattal stb.
Így meg tök jól utazott, semmi izgalom, csak az utazás élvezete.

Szállás New Yorkban:

Egy néhány napos látogatásba csak New York szíve, azaz Manhattan,  illetve az ahhoz nagyon közeli látványosságok férnek bele. A neten rengeteget nézelődtem, de Manhattanben 100 $/éj/szoba áron még csak fürdőszoba nélküli   szállásokat találtam. Lényegesen olcsóbban (kb. 50$) csak reptérközeli,  tömegközlekedéssel nehezen vagy hosszan megközelíthető  helyekre akadtam, ráadásul a google maps utcanézetben nem túl vonzó környéken. A szokásos szállásfoglaló helyeken (www.booking.com, hotels.com, hostels.com) meg a  tripadvisor.com fórumain turkálva végül is  97$/éj/szoba áron reggelivel együtt a Time Square-től csak 3 metrómegállónyira fekvő Ramada Long Island hotelre esett a választásunk.  Az európai szokásoktól eltérően az amerikai szállások árainál az adók nélküli összeget tüntetik fel jellemzően. Így lett a 79$-on meghirdetett szállásunkból 95$ :(

Közlekedés  az USA-n belül

Ki kellett találni, hogy hogyan jutunk el New York-ból Annandale-be, illetve onnan létezik-e az autóbérlés helyett más alternatíva kirándulgatni.

 Vonat:

Az AMTRAK honlapján minden infót megtalálunk. Amennyiben jó előre és nem módosítható időpontra vesszük meg a jegyet, kb.  50 % kedvezményt is elérhetünk.  Pl. New York -Washington "normál" jegy 78$, jó előre foglalva 39$.

Léteznek  hosszabb-rövidebb időtartamra szóló, az ország különböző helyeire érvényes bérletek is. Azok számára, akik helyszínről-helyszínre utazgatnának, ez ideális megoldás lehet.

Repülő:

A repülős utazást kb. 500 km feletti távolságoknál  érdemes választani, mert a reptérre ki-bejutás, az indulást legalább 1 órával megelőző kiérkezés, a csomagok külön számlázott viteldíjai nem teszik  gyorsabbá, na meg olcsóvá sem ezt a fajta utazást.

Ha ügyesek vagyunk, akkor nagyon kedvező  árú repjegyekhez is hozzájuthatunk. Ehhez a legcélszerűbb a légitársaságok hírleveire feliratkozni. 

Amikor már tudtam, hogy mikor leszünk kint, én is így tettem. Leginkább a Spirit Airlines akciói tűntek a legszimpatikusabbaknak, és ők küldték a legszorgalmasabban a leveleiket. Jellemzően a keleti part nagy városai között, illetve a floridai nyaralóhelyekhez járnak.

A Delta meg az AA nem igazán az alacsony árairól híres, de azért van néhány kellemes akciójuk. Alapáraiban talán az US Airways a legolcsóbb.  Én még az alábbiakat néztem:  Suncountry  Frontier Airlines,  na és ezeken kívül van még jó néhány, keressünk bátran.

Busz:

Sok társaság hirdet akár több száz km-es utat is 1$-ért. Mi New Yorkból Wahington Arlington városrészébe közel 400 km-t utaztunk ennyiért a Tripperbus-sal (Na, jó 1,5 $-ért, mert 50 cent kezelési díjat felszámoltak). New Yorkban Manhattan közepéről indult a busz és Washingtonban  is  szinte a város szívében, a Rosslyn metróállomásnál szálltunk ki. A normál ár 25$.  Leghamarabb 60 nappal előre foglalhatunk: akkor biztos van 1 dolláros hely, aztán ahogy kezd fogyni a jegy, felmegy 5, majd 10, végül 25$-ra az ár.

Kirándulásra (Niagara vízesés)  a Megabus társaságot vettük igénybe: Washingtonból  Buffaloba (kb. 650 km!)  5$, visszafelé 1$ volt a jegy. Itt is 50 cent a foglalási díj. A normál ár 27$, ami önmagában is elég olcsó.

Hasonló árakkal találkozhatunk pl. a www.apexbus.com, www.boltbus.com, www.greyhound.com helyeken. Ez utóbbi oldalon több napos kiránduló bérletet is vehetünk.

 Az autókölcsönzés nem merült fel, mert:

  • a fenti buszos utak nevetségesen olcsók voltak
  • az üzemanyag ugyan kb. fele annyi, mint nálunk (kb. 1$/liter), de  figyelembe véve, hogy ott aztán vannak távolságok, azért az is költség
  • a bérleti díjak alja kb. 50$/nap biztosítással, az sincs ingyen
  • hétvégenként a Tesóm vitt minket az autójával kirándulni
  • New Yorkban, és Washington DC-ben nagyon jó a tömegközlekedés, Annandale-ből nagyon egyszerűen és olcsón bejutottunk Washingtonba, Buffalo-ból a Niagarához szintén egyszerű eljutni tömegközlekedéssel.

Szóval nekünk szerencsénk volt, és az "autó nélkül sehová, vagy nagyon nehézkesen lehet eljutni Amerikában" állítás a mi esetünkben nem bizonyult igaznak.

                                 Az utazás fényképalbuma                                  Az 1. nap>>

 

Szólj hozzá!